Reklama
 
Blog | Igor Luhan

Dočkáme se snížení spotřební daně?

S neustále rostoucími cenami se teď potkáváme s požadavky na snížení daní z pohonných hmot, z energií, z kdečeho dalšího. Mají tyto požadavky naději na úspěch? Myslím si, že ne. A ne proto, že ministr financí deklaruje, že plošné podpory nejsou podle něj vhodné. Pravý důvod je ale jinde.

Pamatujeme si jak proběhlo snížení daňového zatížení pracujících ještě za vlády Babiše. Prakticky všichni odborníci varovali, jaký je to z hlediska státu nesmysl, ale zákon byl prohlasován ve shodě stran ANO a ODS. Ideologie zvítězila nad rozumem. Ale co s tím v době, kdy je vyčerpaná státní kasa, plno povinných plateb a přitom ODS neustále slibuje, že daně nezvýší? Inflace přišla jako na zavolanou. Stálé zvyšování cen a tím i rostoucí odvody z DPH a spotřební daně jsou vlastně skrytým zvyšováním daní, jen se to tak nenazývá.

Je v tom ale háček. Na volání opozice po nějakých krocích, které by odlehčily obyvatelům nemá stávající vláda jinou odpověď, než že plošná pomoc není dobrá. Odvolává se na individuální nástroje – administrativně náročné a pracné. Odpověď na požadavek je tedy opět ideologická a těžko uspokojí někoho, kdo má existenční problémy. Jen ideologická zatvrzelost ODS brání nazvat věci pravým jménem. Měli by to za vládu udělat ostatní členové pětikoalice, jinak celá vláda riskuje velkou neoblibu a dopady, které s tím budou souviset.

Reklama