Komentáře: Dovolená na vodě https://blog.respekt.cz/luhan/dovolena-na-vode/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Jan Beran https://blog.respekt.cz/luhan/dovolena-na-vode/#comment-94692320 Thu, 08 Mar 2007 14:51:13 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46053540#comment-94692320 Canalboats jsou opravdu téměř pro každého
Pane Langšádle, velmi si vážím Vaší odborné způsobilosti, kterou sleduji jakožto dlouholetý předplatitel magazínu Yachting.

Přesto se nemohu ubránit dojmu, že se Vás jemně dotklo neodborné „zlehčování“ problematiky p. Luhanem – jachting Vás živí a jistě jste zažil a zvládl řadu vodních krizovek. Autor však výslovně uvádí, že se nejedná o plavbu po jezerech ani mořích, nýbrž po kanálech. Navíc holandských, kde velkou loď nepotkáte. Zde opravdu nepotřebujete nic krom selského rozumu, základního pocitu zodpovědnosti a nízké hladiny alkoholu v krvi. To vše člověk plující s vlastními dětmi hravě splní.

Je zjevné, že lodní aktivity obecně jsou nesmírně rozmanité, odborně náročné a nedá se do nich hupsnout rovnýma nohama – s výjimkou plavby po kanálech ve vypůjčené lodi. A teze o lepší odborné způsobilosti Němců a Rakušanů mě opravdu pobavila – mám s ní totiž řadu osobních zkušeností díky níž se jako Čech rozhodně méněcenný necítím…

]]>
Od: Jan Langšádl https://blog.respekt.cz/luhan/dovolena-na-vode/#comment-94653070 Thu, 11 Jan 2007 17:18:59 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46053540#comment-94653070 reakce na Reakci autora
Bezpochyby je dovolená na lodi (řeka, jezero, moře) cenově dostupnou alternativou k masovým zájezdům do Bibione, o tom není sporu. Jen je třeba to brát se vším všudy. To, že nepotřebujete žádný průkaz k vedení motorové lodě nejen v Holandsku je dáno tím, že nejsou připraveni na naprosté „zelenáče“, kteří se kdesi doslechli o dovolené na lodi. Pokud si totiž například rakouský občan jede půjčit loď, dostatečně se před tím na plavbu připraví a to včetně odborných výrazů. Ale „čert vem“ terminologii, pokud ovšem nechcete publikovat v médiích a tak čtenáře učit podivné výrazy. Oni nevědí, že Vy jste „kapitánem“ bez dostatečné teoretické znalosti a berou Vaše slova za platná. Proto, aby jste se mohl i letos kochat krásou přírody v Alsasku z paluby lodě, doporučuji dostatečnou teoretickou přípravu. Po dokončení základního kurzu a rozhovorech se zkušenými kapitány, jež kurzy vedou, Vám bude jasné proč o tom mluvím.

]]>
Od: Igor Luhan https://blog.respekt.cz/luhan/dovolena-na-vode/#comment-94652960 Thu, 11 Jan 2007 15:32:14 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46053540#comment-94652960 Reakce autora
Mrzí mě, jestli se někoho dotklo, že nepoužívám odbornou terminologii. Musím říct, že je to tím, že ji neznám, jsem v řízení úplný laik, ale i s touto výbavou jsem projel úspěšně část Fríska, aniž bych nejen poškodil loď, ale i (alespoň myslím) kohokoliv ohrozil či omezil. Možná jsem měl jen štěstí, nevím, ale pocit nebezpečí jsem pociťoval jen zpočátku, nez jsem si ovládání lodi zažil, a než se děti vžily do role plavčíků, kteří umí omažitě loď uvázat. Zdůrazňuji, že se jedná o motorovou dopravu po kanálech a malých jezerech, nikoli jachting. K chování českých kapitánů se nemohu vyjadřovat, během naší celé cesty jsem nikoho nepotkal. A právě to je i důvodem, proč jsem na tuto možnost upozornil. Zatímco cestovní kanceláře nás masírují reklamou a pak nás vyvezou za dovolenou ve stádě, pokud možno na druhém konci zeměkoule, jsem přesvědčen že tady se otvírá možnost netradiční a k přírodě přátelské dovolené pro všechny, kteří zvládnou dojet autem k přístavu.

]]>
Od: Honza https://blog.respekt.cz/luhan/dovolena-na-vode/#comment-94652910 Thu, 11 Jan 2007 14:25:29 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46053540#comment-94652910 Proč hned navyrazit?
Ať už je složitost řízení lodě v porovnání s autem jakkoli neporovnatelná, spousta stejných principů by se tam rozhodně našla. Rozhodně bych neinformoval určitou populaci, z níž většina v žádném autě nejela, natož aby ho kdy řídila, a dokonce i část na vlastní oči žádné auto neviděla, že jedinou potřebnou devízou, se kterou se můžem vrhnout do ulic, je selský rozum inkubovaný sebevědomím a koordinace levé a pravé nohy. Pakliže by se k tomu navíc ohodlal někdo, jež by chlívkem nazíval garáž, ruční brzdu považoval za nástroj pro začátečníky, věřím že by to našince v přestávkách dojetí oprávněně popudilo.

]]>
Od: petr https://blog.respekt.cz/luhan/dovolena-na-vode/#comment-94652750 Thu, 11 Jan 2007 13:11:25 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46053540#comment-94652750 proč ta nabroušenost?
Ačkoli s většinou argumentů v reakci pana Langšádla se dá ztotožnit, trochu mě překvapuje afekt, s nímž na článek pana Luhana vyrukoval. Přeci pro plavbu na lodi není podmínkou znalost termínu „bow thruster“. Stejně tak není pravda, že řízení lodí je těžší (jak z reakce vyplývá) než řízení automobilu. Na silnici nás ohrožují především ostatní řidiči (a my je), zatímco plavba s lodí je pro zkušenějšího kapitána podobnou rutinou jako jízda autem pro zkušeného řidiče s tím, že pravděpodobnost kolize je na silnici vždy mnohonásobně vyšší. O hovězím chování Čechů za kormidly jsem slyšel také, ale spíš než genetická výbava je zatím naprostá absence pokory a chuti pochopit, že loď je ne snad složitější, či jednodušší, ale prostě jiný dopravní prostředek než auto.

]]>
Od: Jan Langšádl https://blog.respekt.cz/luhan/dovolena-na-vode/#comment-94652670 Thu, 11 Jan 2007 12:42:10 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=46053540#comment-94652670 Trocha Respektu by nevadila
Příjemný pocit ze zjištění, že se o lodích píše i jinde než v odborných titulech, rázem vystřídala obava o ty, jež se tímto článkem nechají inspirovat. Jde o skutečnost, že autor dělá z provozu lodě (byť na řece) věc tak banální, že by ji měl zvládnout i školák na druhém stupni. Asi měl štěstí a nezkušenost mu umožnila neuvědomovat si možná rizika. Voda je živel a oproti vyasfaltovaným silnicím, kde nás může překvapit snad jen výmol či námraza, umí pěkně pokazit den i zkušenému kapitánovi. Nesrovnávejme nás se západoevropskými klienty charterovýh společností, jež mají obsluhu lodí a tématiku jachtingu v krvi, díky historickým souvislostem a všeobecné povědomosti. Je mnoho případů, kdy se čeští „kapitáni“ postarali o nedobrou vizitku našemu národu, svým laickým přístupem. Respekt by si také zasloužila odborná terminologie. Bojím se okamžiku, kdy uslyším člověka „poučeného“ článkem pana Luhana, jak mluví o parkovištích pro lodě, čerpadle v přídi a tváří se přitom velmi zkušeně.

]]>