Reklama
 
Blog | Igor Luhan

Výzva k bojkotu MOL

Maďaři díky tomu, že jsou pátou kolonou Putina v EU nakupují suroviny mnohem levněji než ostatní státy. Především ropu a plyn. Jak je tedy možné, že u čerpacích stanic MOL jsou ceny skoro nejvyšší? Protože každým litrem, který u čerpací stanice MOL načerpáme, podporujeme právě tu pátou kolonu Putina v Evropě.

Podívejme se na to podrobněji. Jak včera psal ekonom Lukáš Kovanda (např. zde), marže MOL při tvorbě pohonných hmot ze surové ropy (tzv. rafinační marže) vzrostly v březnu zcela nebývale, zhruba desetinásobně (vyplývá z dat agentury Bloomberg). Zatímco ještě v únoru činila rafinační marže společnosti 3,40 dolaru na barel, v minulém měsíci už to bylo 33,70 dolaru za barel. Za zcela mimořádným nárůstem marže stojí zejména to, že MOL nadále odebírá ruskou ropu Ural. Ta se kvůli sankcím Západu ocitá v ojedinělé slevě. Čtvrtinovým majitelem této společnosti je vláda Maďarska.

Chování vlády Maďarska ke krizi na Ukrajině, ale i její bojkot jednotného postoje EU se nám nelíbí. Ale když načerpáte nádrž u čerpací stanice této sítě, tedy obvyklých 40 litrů, tak jen díky rafinační marži pošlete maďarskému státnímu rozpočtu víc jak 200 Kč (a pochopitelně další ze zisku čerpací stanice). Opravdu je chceme podporovat?

Reklama