Reklama
 
Blog | Igor Luhan

Zvýšení daní – už je to tady

Tak už je v médiích informace o plánech vlády a jejího ekonomického ministra o povinně-dobrovolných příspěvcích na vytopené spoluobčany. Nemám nic proti solidaritě, ale ne v této podobě!

Jestliže stát neefektivně vynakládá prostředky, které má v kapse A, proč by to mělo být jinak s prostředky z kapsy B, kterou si k tomu zřídí? Jen největší naiva může věřit tomu, že nejde o novou daň. Já mám například ještě v paměti dobu, kdy se zaváděla spotřební daň z pohonných hmot a tvrdilo se, že výtěžek půjde na obnovu silnic. Kdeže ty sliby jsou …

Na to, že nezvyšování daní není reálné, upozorňovali a upozorňují ekonomové již delší dobu. Náš ministr financí byl jedním z těch, kdo ten slib dávali. Ale využít neštěstí jiných a solidaritu ostatních k tomu, aby se mohly daně nenápadně zvýšit, to je tedy opravdu nevkusné. Pokud je třeba zvýšit daně, tak je třeba problém pojmenovat pravým jménem a pak jej řešit. To je pro vládu tak obtížné?

Jesliže vládě skutečně záleží na tom, aby se zvýšila solidarita s oběťmi přírodních katastrof či čehokoliv jiného, nechť uvažuje o zavedení daňových asignací. To ale neznamená zvýšení daní, a už vůbec ne povinné odevzdávání jejich části do nového fondu! Daňová asignace, to je možnost každého z nás určit příjemce určité části svých daní – tedy tuto část nasměrují tam, kde si myslí, že to bude užitečné. Je možno se pro inspiraci podívat na Slovensko, kde tento institut je – zatímco u nás se o něm mluvilo jen do rozpadu federace.

Reklama

Mnozí, mne nevyjímaje, volili TOP09 jako nejmenší zlo z nabízených alternativ, i když si uvědomovali rizika, která se na některé z kandidátů vážou. To riziko již vystrčilo růžky v podobě tohoto nehorázného návrhu. Pokud vláda a především ministr financí, klíčový reprezentant TOP09 ve vládě, nedokážou řešit problémy a místo toho budou využívat demagogie, pak si při příšch volbách jistě každý znovu zváží, zda tato strana je stále ještě nejmenším zlem. Doufejme, že k tomu nedojde.